Úton a tisztább levegőjű Európa felé

2021. november 9-10-én Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy nemzetközi konferenciát tartott. A szervező a projekt koordináló kedvezményezettje, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. volt. Az online eseményen európai projektek mutatták be tevékenységüket, elért eredményeiket és tapasztalataikat, amelyek a levegőminőség javítását célozzák.

Az esemény első napja köszöntőkkel indult.

Elsőként Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a nemzetközi konferencia résztvevőit. Röviden bemutatta a Kft. főbb tevékenységeit, majd az azáltal koordinált HungAIRy LIFE integrált projekt legfontosabb célkitűzéseit, melyek a levegőminőség javítását szolgálják Magyarország különböző régióiban.

Dr. Orbán Hunor, az Agrárminisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a kisméretű aeroszol részecskék (hétköznapi nevén szálló por) magas koncentrációja jelentős problémát okoz Közép-Európában. A szennyezés legfontosabb forrása a lakossági fűtés. Annak ellenére, hogy ismerjük a probléma forrását, nehéz csökkenteni a kibocsátásokat. A lakosság társadalmi-gazdasági helyzete, az épületek nem megfelelő szigetelése, a jó minőségű tüzelőanyagok elérhetőségének hiánya, a lakosság nem megfelelő attitűdje mind nehezítik a sikeres megoldást.

Fabio Leone,  az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) területi vezetője kiemelte, hogy 2014 és 2020 között az Európai Unió LIFE programja 43 olyan projektet támogatott, amely közvetlenül a levegőminőség javítását célozza, közvetve pedig 102-t. Eddig összesen 5 integrált projektet támogattak, köztük a HungAIRy projektet. Hangsúlyozta, hogy a LIFE integrált projekteknek fontos szerepük van a levegőminőségi tervek megvalósításának elősegítésében, közelebb hozzák egymáshoz az érintett szereplőket. Végül felhívta a figyelmet az aktuális és a jövőbeli pályázati lehetőségekre.

Guido de Wilt, az Európai Bizottság szakpolitikai szakértője köszöntőjében kiemelte, hogy fontos, hogy a levegőminőség javításán dolgozó projektek munkatársai megismerjék egymás munkáját, tanuljanak egymástól. Örömét fejezte ki, hogy ez a konferencia létrejött, helyet biztosít az egyeztetésnek.

A konferencia mindkét napján 1-1 plenáris előadás hangzott el:

November 9-én Guido de Wilt, az Európai Bizottság szakpolitikai szakértője bemutatta az európai zöld megállapodás (European Green Deal) részleteit, különös tekintettel a zéró szennyezéssel kapcsolatos cselekvési tervre (EU Action Plan: Towards Zero Pollution for Air, Water and Soil).

November 10-én Roman Perez Velasco, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője ismertette az WHO 2021 szeptemberében kiadott, levegőminőségre vonatkozó iránymutatásának főbb pontjait, illetve a teljes folyamatot a célkitűzéstől a dokumentum véglegesítéséig. Az új levegőminőségi irányértékek ambiciózusak, és híven tükrözik a légszennyezettség globális egészségre gyakorolt jelentős hatását.

Külön öröm, hogy az eseményen mind az 5, a levegőminőség javítását célzó LIFE IP képviselői jelen voltak, és bemutatták célkitűzéseiket, a projektek előrehaladását és legfontosabb eredményeiket. A 2019. január 1-jén indult HungAIRy projekt eddigi eredményeit Dr. Szigeti Tamás, a projekt szakmai vezetője mutatta be a konferencia résztvevőinek.

A konferencia két napján összesen 88 fő vett részt, a plenáris előadások mellett 20 további előadás hangzott el, valamint 4 e-posztert mutattak be készítőik. A konferencia nemzetközi jellegét bizonyítja, hogy az előadók 11 országból érkeztek.

A konferencia előadásai érintették a legfontosabb légszennyező forrásokat:

  • a lakossági eredetű kibocsátásokat,
  • a közlekedési ágazatot,
  • a mezőgazdasági tevékenységeket.

A problémák ismertetése mellett számos megoldási javaslatot, saját tapasztalatot mutattak be a szakemberek.

Arról is hallhattunk, hogy fontos a lakosság bevonása a légszennyezettséggel kapcsolatos vizsgálatokba, a problémák feltárásába, megoldások keresésébe (citizen science). Egyre elterjedtebb az olcsó, levegőminőséget mérő műszerek (low-cost sensors) használata a levegőminőség monitorozásában. Több példát is bemutattak ezek alkalmazására.

Valamint arra is láthattunk megoldásokat, hogy zöldfelületek kialakításával hogyan próbálják a légszennyezettséget csökkenteni Európa különböző országaiban.

A visszajelzések alapján a kétnapos esemény osztatlan sikert aratott. Egyértelművé vált, hogy szükség van olyan platformokra, ahol a tudás- és tapasztalatcsere megvalósulhat a különböző országok, a levegőminőség javításán dolgozó projektjei között.

Az előadások elérhetők az angol oldalon.

A konferencia előadásainak absztraktja ide kattintva tölthető le.