hungairy_tiszta_levego.jpg

 

Az ENSZ közgyűlése 2019. decemberi határozatában szeptember 7-ét a tiszta levegő a kék égboltért nemzetközi nappá nyilvánította. A HungAIRy LIFE integrált projektben dolgozó szakemberek a nemzetközi nap céljaihoz kapcsolódva egy oktatási csomagot állítottak össze, amely a légszennyezést és annak csökkentési lehetőségeit mutatja be az általános iskola felső tagozatosainak.

Napjainkban a légszennyezettség jelenti a földi élet számára az egyik legnagyobb környezeti kihívást, amelyre minél gyorsabban megoldást kell találnunk. Létezésünk egyik feltétele, hogy levegőt lélegzünk be, azonban egyáltalán nem mindegy annak minősége! Ha huzamosabb ideig szennyezett levegő vesz minket körbe, akkor súlyos egészségkárosodásnak tesszük ki szervezetünket. Mivel a légszennyező anyagok különféle módokon jutnak a levegőbe, ezért a megoldásoknak is különbözőeknek kell lenniük. Ráadásul, a légszennyezést okozó anyagok nemcsak a keletkezés helyén hatnak, hanem nagy távolságokra is képesek eljutni.

A tiszta levegő a kék égboltért nemzetközi nap jó alkalom arra, hogy beszélgessünk a problémáról, megvizsgáljuk közvetlen és tágabb környezetünket a légszennyezés szempontjából és amennyire lehetséges, mi magunk is tegyünk azért, hogy a légszennyezés mértéke csökkenjen.

Az ENSZ határozat szövege ide kattintva érhető el.

 

Mintaóra a levegőminőség javításáért

Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy célja a levegőminőség javítása Magyarország 10 településén. A projektben dolgozó szakemberek a nemzetközi nap céljaihoz kapcsolódva egy oktatási csomagot állítottak össze, amely a légszennyezést és annak csökkentési lehetőségeit mutatja be az általános iskola felső tagozatosainak.

 

Az oktatási csomag tartalma:

    - 1. videó: A légkör és a levegő szennyezői (tartalma: a légkör szerkezete, részei/alkotói, funkciói, a levegő alkotói, az emberi egészséget befolyásoló szerepe, a légszennyezők bemutatása, forrásaik)

    - 2. videó címe: Hogyan fűtsünk okosan? (tartalma: a lakossági fűtés szerepe, módjai, a szilárd tüzelés, tüzelőanyagok típusai, mit szabad és mit nem égetni, lehetőségek)

    - 3. videó címe: Mit tehetünk még, hogy tisztább legyen a levegő? (tartalma: a komposztálás fogalma, szerepe, hogyan csináljuk, mire figyeljünk; a levegő védelmének további lehetőségei)

    - óravázlat

    - oktatási segédlet (szakmai háttér)

    - oktatási segédanyag (videók szövege)

    - oktatási segédlet (komposztálás)

    - oktatási segédlet (lakossági tüzelés)