Tájékoztató az Otthonfelújítási programról

2024. július 1-től igényelhető az otthonfelújítási program a 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. A felújítás során minimum 30% energiamegtakarítást kell elérni, amit a beruházás előtti és utáni energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A támogatást energiahatékonyságot növelő beruházásokra lehet felhasználni: homlokzati és/vagy padlásfödém szigetelésre, nyílászáró-cserére, modern gázkazán beépítésre kéménybéleléssel, levegő-víz hőszivattyú telepítésre és bojler-cserére. A tanúsítványt készítő energetikus feladata javaslatot tenni a szükséges intézkedésekre, illetve azok kombinációjára, amelyek elérik a minimum 30%-os energiamegtakarítási követelményt.

Ha egy példán keresztül szeretnénk szemléltetni az összegek alakulását:

A feltételek teljesülése esetén az igénylők Budapesten, a VIII. kerületben 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatásra és 3 millió Ft (max. 12 éves) kamatmentes hitelre jogosultak, de amennyiben az igénylő háztartásában az 1 főre eső jövedelem nem éri el a nettó 295.275 Ft-t, úgy 3,5 millió Ft-t igényelhet, ha pedig meghaladja az 511.810 Ft-t, akkor 2,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatásra jogosult. A megvalósításhoz 14,3% önerővel is rendelkezni kell (a 7 millió Ft-os lehetséges teljes beruházási értéknél ez 1 millió Ft-ot jelent).

* Ezek az összegek településenként változnak!

A támogatás árfelhajtó hatása ellen a pályázat kiírója maximalizálta a felhasználható építőanyagok árát és a kivitelezési munkadíjakat. A pályázatot kivitelezői/szállítói finanszírozásban vagy utófinanszírozásban lehet megvalósítani. A kivitelező az egyes munkaszakaszok végrehajtása után igényli az addigi számlák ellenértékét, így biztosítják a beruházás folyamatos finanszírozását.

Amennyiben valaki jogosult a támogatásra, érdemes minél előbb benyújtania a pályázatot, mivel a jogosultak köre sokkal nagyobb a nyertes – várhatóan – 20.000 háztartásnál. A pályázatra azonban érdemes jól felkészülni: technológiafüggetlen, márkasemleges honlapokon, tanácsadónál (www.renopont.hu) tájékozódni az energetikai felújítások előnyeiről (rezsicsökkenés, komfortnövekedés, ingatlanérték emelkedés, esztétika, szabályozhatóság, egészségesebb beltéri levegő, környezetvédelem), a lehetséges felújítási lépésekről és azok helyes sorrendjéről, jó példákról, a különböző építőanyagok és berendezések előnyeiről-korlátairól és a korszerűsítésekkel kapcsolatos tévhitekről.

Érdemes a pályázati jogosultságát ellenőrizni ezzel a részletes űrlappal és egy energiamegtakarítási kalkulátor segítségével (www.renopont.hu/kalkulátor) megtudni, milyen intézkedések szükségesek a 30%-os energiamegtakarítási követelmény eléréséhez.

Ha ezek alapján valaki belevág a korszerűsítésbe, ajánlott egy független, úgynevezett egyablakos tanácsadót felkeresni, amely:

  • személyre szabottan segít műszaki, adminisztratív, jogi és pénzügyi kérdésekben eligazodni (pl.: vizesedő falak, elszámolható költségek köre, adóstárs bevonása stb.),
  • segít energetikus szakértőt találni, aki a beruházás előtti állapotra elvégzi az energetikai tanúsítványt,
  • segít a szükséges dokumentumokat benyújtani az MFB Pontban, ahol a támogatást lehet igényelni,
  • segít megfelelő kivitelezőt találni,
  • a felújítás lebonyolítása után energetikust biztosít, aki ellenőrzi, hogy a felújítási tervben javasolt intézkedések maradéktalanul teljesültek-e, és igazolja az energiamegtakarítás mértékét,
  • az egyablakos tanácsadó iroda segít a záródokumentáció beadásában.

A program részletes leírása itt.

Jogosultsági űrlap

Energiamegtakarítási kalkulátor: https://renopont.hu/kalkulator

Központi RenoPont iroda: 1088 Budapest, Gutenberg tér 2.

Nyitva tartás: hétfő 13-16h és csütörtök 13-16h

Időpontfoglalás személyre szabott tanácsadásra (személyes vagy online): https://renopont.hu/idopontfoglalas