Sikeres az okosparkolás Pécsen

Gondoljunk bele, milyen lenne, ha nem kellene amiatt aggódni, hogy hol találunk parkolóhelyet Pécs belvárosában?! A város egyik fejlesztése - az okosparkolási rendszer - ezt a kényelmet hivatott biztosítani a helyieknek és a látogatóknak egyaránt. Ez a rendszer nemcsak a parkolást teszi gördülékenyebbé, hanem a környezeti lábnyomot is csökkenti, hiszen kevesebb körözésre van szükség, ami kevesebb káros kipufogógázt jelent.

Az okosparkolás: egy zöld ötlet gyakorlati megvalósítása

Az okosparkolási rendszer, amelynek kiépítése 2022 augusztusában fejeződött be Pécsen, intelligens szenzorok segítségével figyeli a parkolóhelyeket, és valós időben közvetíti az adatokat a felhasználók felé. A városi önkormányzat és a technológiai partnerek - mint a Vodafone - közös munkájának eredményeképpen létrejött rendszer telepítése során több száz szenzort helyeztek ki a belváros kritikus pontjain, így a parkolóhely keresés már nem okoz fejfájást.

A HungAIRy LIFE integrált projekt keretében a pécsi belvárosban 640 db szenzort és 5 db kijelzőt telepítettek, azonban a helyi önkormányzat a projektben vállaltakon túl további 69 db szenzort telepített, így összesen körülbelül 710 db szenzor segíti a pécsi belvárosában parkolni vágyókat.

Technológia az élhetőbb városért

A rendszer működése egyszerű, de technológiai szempontból innovatív. A beágyazott szenzorok jelzik, ha egy parkolóhely szabad vagy foglalt, ez az információ pedig azonnal megjelenik egy dedikált mobilalkalmazáson keresztül. Mindezt kiegészítik a nagyobb parkolási egységek megközelítési útvonalán kihelyezett információs táblák, melyeken a szabad parkolóhelyek száma látható. A rendszer bevezetésével a parkolási idő jelentősen lecsökkent, ami hozzájárul a városi forgalom könnyebb áramlásához és az utcai zsúfoltság csökkenéséhez. 2019 és 2023 között 30%-kal nőtt a mobilparkolás.

Mérhető eredmények és jövőkép

Az okosparkoláshoz kapcsolódó mobilapplikációt 2024 márciusáig 4000 készülékre töltötték le, és havonta körülbelül 20.000 mobilparkolási eseményt indítanak a felhasználók a Parker elnevezésű alkalmazáson keresztül.

Az okosparkolás bevezetése óta a parkolással töltött idő csökkent, míg a parkolási díjbevételek stabilak maradtak, ami azt mutatja, hogy a rendszer gazdaságilag is fenntartható. Emellett a város levegőminősége is javult a kevesebb körözésnek köszönhetően. A projekt sikere azt jelzi, hogy a technológiai innováció nemcsak a mindennapi életet könnyíti meg, hanem a környezeti fenntarthatóságot is elősegíti.

A jövőbeni tervek között szerepel a rendszer kiterjesztése más városrészekre is, ami még szélesebb körben hozhat megoldást a parkolási gondokra. Pécs városának előremutató lépése egyértelműen megmutatja, hogy az okos technológiák alkalmazása kulcsfontosságú lehet egy fenntartható és élhető városi környezet kialakításában. Az okosparkolás így nem csak egy technológiai újítás, hanem egy zöld várostervezési eszköz is, amely hozzájárul Pécs városának zöldebb jövőjéhez.

Az okosparkolási rendszer applikációja letölthető: (Android itt, IOS itt)

Videó: https://www.facebook.com/watch/?v=1395779021134280