Megkezdődött a miskolci szálló por monitoring hálózat mérőeszközeinek kihelyezése

A Miskolci Egyetem, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a MIKOM közösen vesz részt a HungAIRy LIFE integrált projekt (IP) „Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével” c. projektben. Ennek egyik fontos eleme a miskolci szálló por monitoring hálózat létrehozása, amelynek 2 éves előkészítés után 2021. február 17-én elkezdődött a telepítése.

 

A Miskolci Egyetem hozza létre a 60 darabból álló mintaértékű rendszert azért, hogy a lakosság városrészi léptékben könnyen, gyorsan tájékozódhasson a levegő minőségéről. A mérési eredmények és az egészségtanácsok a weben és mobil applikáció segítségével is elérhetők lesznek már 2021-ben.
A rendszer segítségével új ismeretekre tehetünk szert a kisméretű aeroszol részecske (PM10, PM2,5 vagy ismertebb nevén szálló por) szennyezettségről  és az új mérési adatok segítenek a levegőminőség javítása érdekében hozott hatékony intézkedések meghozatalában, melyek elősegítik a HungAIRy LIFE IP projekt keretében kétévente megújuló levegőminőségi tervek fejlesztését.

2021. február 17-én kihelyezték a szállópor monitoring hálózat első mérőegységét a miskolci Városháza épületére. A sajtónyilvános rendezvényen Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere adta át a mérőegységet.

Veres Pál polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a jó levegő és a környezetvédelem ügye kiemelten fontos Miskolc jövője szempontjából, ezért lett ez a terület hangsúlyos eleme a polgármester Nagy-Miskolc programjának. Ezért is örömteli az egyetemmel meglévő együttműködés és a HungAIRy program is. Nem ez azonban az elmúlt egy év első, a tisztább levegőért és a zöldebb városért tett erőfeszítése Miskolcon – tavaly szeptembertől a közgyűlés döntése nyomán tilos az avar és a kerti hulladék égetése a városban. Ezzel egy időben a HungAIRy projekt keretében megindult a sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb komposztálás népszerűsítése, amihez eddig összesen közel 600 komposztkeretet osztottak ki ingyenesen a városlakóknak. Tavaly pedig megkezdte működését az Ökomenedzser Iroda is a miskolci Városházán, amely mindezen tevékenységeket koordinálja, és személyes tanácsadást, tájékoztatást is nyújt a komposztálás iránt érdeklődők számára – mondta el a polgármester.

"A Miskolci Egyetem, igazi Universitasként rendelkezik minden olyan tudással, amely méltóvá tette arra, hogy egy ilyen fontos projektben, mint a HungAIRy egyedüli felsőoktatási intézményként szerepet vállaljon. Mint a régió meghatározó szereplője, az Egyetemünknek is tennie kell a klímavédelemért, és azért, hogy Miskolcon a levegő minősége javuljon. Mindannyiunk számára fontos, hogy lakóhelyünk és környezetünk élhetőbb legyen. A Campuson kifejlesztett rendszer, mellyel a lakosság könnyen tájékozódhat a levegő minőségéről, reményeink szerint segíti a megoldás megtalálását erre a – korunk egyik legfontosabb – kihívására" - mondta el Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

Ahogy Báthory Csongor, a Miskolci Egyetem projektmenedzsere és a rendszer egyik fejlesztője előadásában bemutatta, a műszerhálózat ún. low cost, azaz alacsony költségű rendszer, amelynek egységei nagyságrendekkel kevesebbe kerülnek, mint az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat műszerei. Pontosságuk és tartósságuk nem vetekedhet azokkal, ezért nem is kíván alternatívája lenni, sokkal inkább olyan kiegészítője az országos rendszernek, amely a helyi léptékű levegőminőségi folyamatokról ad információt.

A mikrokontroller alapú mérőegységek szenzoraik segítségével érzékelik a hőmérséklet, páratartalom és nyomás alakulása mellett az aeroszol részecskék 10 és 2,5 mikrométer átmérő alatti méretfrakcióinak (PM10és PM2,5) koncentrációját. Minden kihelyezésre kerülő mérőegység kalibráción esik át az Energia- és Minőségügyi Intézet laboratóriumában.

Az Önkormányzattal együttműködve dolgozták ki a monitoring hálózat tervét, e szerint zajlik a mérőegységek telepítése. Az adatbázis és a mérőegységek által mért adatok alapján követhetővé és modellezhetővé válnak Miskolc levegőjének szennyező forrásai. Mindezen tevékenységeket a Polgármesteri Hivatalban működő Ökomenedzser Iroda fogja össze. A monitoring rendszer eredményeit felhasználják majd szemléletformálási programokban és az oktatásban is, hiszen a cél a levegőminőség javítása, a lakosságot érintő betegségteher csökkentése. A légszennyezés csökkentéséért a lakosság is sokat tehet a környezetbarát fűtési módok, közlekedési eszközök – vagy épp a komposztálás alkalmazásával.
A tervek szerint a monitoring rendszer által mért adatok a lakosság számára 2021 júniusától lesznek hozzáférhetők.