Egy lépéssel az országos szintű szabályozás előtt – Miskolcon már nincs lehetőség a kerti hulladék és az avar égetésére

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2020. augusztus 28-ai ülésén hatályon kívül helyezték a 2005-től érvényben lévő helyi szabályozást, mely időszakosan és meghatározott feltétetek mellett lehetőséget adott az avar és a kerti hulladékok égetésére. 

 

A döntés értelmében Miskolc közigazgatási határain belül 2020. szeptember 1. óta már tilos az avar és kerti hulladék elégetése. A gyakorlatban ezzel megelőzik az országos szintű rendelkezést, mely alapján 2021. január 1-től általánossá válik a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

A kerti hulladék és az avar elégetése jelentős mértékben hozzájárult Miskolc és a környező települések levegőminőségének alakulásához. Amennyiben a lakosság jogkövető magatartást gyakorol, úgy várhatóan már rövid távon is tapasztalható lesz az intézkedés hatása.

A HungAIRy LIFE integrált projekt segítséget nyújt a lakosság számára az otthonukban keletkező zöldhulladék kezelésében. Komposztálási program indult, melynek segítségével az önkormányzat a lakosság egy részének komposztáló keretet biztosít és hasznos tanácsokat ad át. A programról bővebb információ található itt.

A HungAIRy LIFE integrált projekt munkatársainak bevonásával 2020-ban megújításra került a Sajó-völgyére vonatkozó levegőminőségi terv. A projekt egyik célkitűzése, hogy ez a folyamat kétévente megismétlődjön. A levegőminőségi tervek felülvizsgálatához és a lakosság tájékoztatásához nyújt segítséget a hamarosan megvalósuló, nagy felbontású mérőhálózat, mely 60 ponton méri Miskolcon és a térségben a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10) tömegkoncentrációját. A Miskolci Egyetem Energia és Minőségügyi Intézetében befejeződött a mérőegységek összeszerelése, hamarosan elkezdődhet a hálózat kiépítése és tesztelése.

 

Forrás: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és Miskolci Egyetem