Közösségi kerékpáros rendszer épül ki három településen

A kerékpáros közlekedés előnyben részesítése a saját gépjárműhasználattal szemben nemcsak a közlekedési eredetű légszennyezettség csökkentése miatt fontos, hanem azért is, mert a kerékpározás során végzett fizikai tevékenység kedvező hatással van az egészségünkre is.

 

A HungAIRy LIFE integrált projekt (IP) egyik célkitűzése, hogy három településen (Békéscsabán, Egerben és Tatabányán) közösségi kerékpáros rendszert építsen ki és ösztönözze az érintett lakosságot a rendszer használatára. 

Békéscsabán egy 4 vagy 5 állomásból álló rendszer valósul meg, mely érinteni fogja az alábbi városrészeket: vasúti pályaudvar és autóbuszállomás környezete, Lencsési Lakótelep, Jamina városrész, illetve Andrássy út (a Városi Sportcsarnoknál).

Egerben a közösségi kerékpáros rendszer 2 állomás telepítésével indul, az egyik állomás tervezett helyszíne a Felsővárosban, míg a másik a Belvárosban lesz.

Tatabányán 3 helyszínt választottak ki, így a vasútállomáson, a Millenium Parkban, illetve a Dózsa György út és Turul utca kereszteződésében található parkolóban ülhetünk majd kerékpárra.  

Az állomások kiválasztásánál több szempont érvényesült. A feltételek közé tartozott, hogy a tervezett állomások forgalmas helyszíneket fedjenek le, illetve előnyben részesítették azokat a területeket, ahol már volt kerékpárút a közelben. A rendszer kiépítése mellett a településeken intenzív szemléletformáló kampányok indulnak el a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére. A helyszínek kiválasztását követően a következő lépés az állomások megvalósítása, mely várhatóan 2021-2022-ben valósul meg a településeken.

 

Forrás: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata