Felülvizsgálták a Sajó-völgyére vonatkozó levegőminőségi tervet

Elkészült a Sajó-völgyére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálata, melyben a HungAIRy LIFE integrált projekt miskolci munkacsoportjának javaslatai, a projekt célkitűzései is megjelennek.

 

A Sajó-völgye hazánk egyik legrosszabb levegőminőséggel jellemezhető területe, a fűtési szezonban a kedvezőtlen völgyhatás és a helytelen lakossági tüzelés markánsan meghatározzák a térség levegőjének minőségét. Először 2004-ben készült el egy olyan részletes terv, mely a térség levegőminőségének javítását célozza. Az intézkedéseket is tartalmazó terv 2008-ban, 2013-ban és 2016-ban is megújításra került. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal 2019-ben ismételten áttekintette a tervet, melyet a HungAIRy LIFE integrált projekt miskolci munkacsoportjának hozzájárulásával 2020-ban véglegesítettek.

A terv részletesen tartalmazza Miskolc Megyei Jogú Város kisméretű aeroszol részecskékre (PM10, PM2.5) és nitrogén-oxidokra (NOx) vonatkozó kibocsátás csökkentése érdekében megtett, illetve tervezett intézkedéseit. A levegőminőségi tervbe beépítették a HungAIRy projekt célkitűzéseit is, így az ökomenedzser tanácsadó iroda kialakítása és működtetése, a helyes fatüzelésre vonatkozó szemléletformáló kampányok megvalósítását, egy sűrű mérőhálózat létrehozását Miskolcon és környékén, illetve a kerti hulladék és az avar égetések visszaszorítását.

A munkacsoport a terv keretein túlmutató, magasabb szintű hatáskört érintő javaslatokat – füstköd-riadó elrendelés szabályozásának átalakítása, a Sajó-völgy légszennyezettségi zóna bővítése, kötelező kéményseprési tevékenység visszaállítása  - is tett a Kormányhivatal felé.

 

A levegőminőségi terv elérhető az Agrárminisztérium honlapján: 

https://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/kornyezetugyert-agrarfejlesztesert-es-hungarikumokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/levegominosegi-tervek

 

A levegőminőségi terv intézkedései összhangban vannak az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program célkitűzéseivel, a tervben megfogalmazott intézkedések megvalósítása jelentősen hozzájárulhat a légszennyező anyagok kibocsátásának számottevő csökkenéséhez. 

 

Forrás: Miskolc Megyei Jogú Város

Fotók: Balla Zoltán/Miskolc MJV Önkormányzata