Elkezdte működését az Ökomenedzser Hálózat

Újabb mérföldkőhöz érkezett a HungAIRy, Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje: a projektpartnerek létrehozták ökomenedzser irodáikat, amellyel létrejött az Ökomenedzser Hálózat. A hálózatban működő ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálata és azok megvalósításának elősegítése. Munkájuk szakmai hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben hoztak létre. 

 

A 2019. január 1-jén indult, 8 éves HungAIRy, Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje (LIFE IP) környezetünk egyik legjelentősebb problémájára, a légszennyezésre kíván választ adni a levegőminőség javításával, 8 régiót lefedve, 10 magyar településen. Ezt többek között egy döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztésével, új légszennyezettségi mérőállomások telepítésével, az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával, szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel, helyi pilot akciókkal, valamint egy országos tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő szervezetek. 
 

Az Európai Unió által támogatott LIFE integrált projektek nagy területeken hivatottak természet- és környezetvédelemmel, vagy klímaváltozással kapcsolatos tervek vagy stratégiák megvalósítására, amelyeket a megfelelő uniós jogszabályok írnak elő, elsősorban a természet, víz, hulladék, levegő, valamint a klímaváltozás területén. 

 

A kétéves fázisokból álló projekt 2020 májusában jelentős mérföldkőhöz érkezett: elkezdte működését az Ökomenedzser Hálózat. Működését az Ökomenedzser Tudásközpont koordinálja, amely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben jött létre. A tudásközpont feladata az ökomenedzserek hatékony munkavégzéséhez szükséges tudás átadása (képzések, oktatási anyagok, háttéranyagok formájában), módszertanok megosztása és a kapcsolati háló kiépítése, ami elengedhetetlen a későbbi jó gyakorlatok elterjesztése és sikeres átültethetősége szempontjából. 

A projekt részeként egy nagy felbontású levegőminőség-modellező eszköz fejlesztése van folyamatban, amely az ökomenedzserek legfontosabb feladatát, a települések levegőminőségi terveinek kétévente vállalt felülvizsgálatát fogja segíteni. A döntéstámogató rendszerrel lehetőség nyílik a különböző intézkedések hatásának becslésére, illetve azoknak a kulcsfontosságú területeknek az azonosítására, ahol hatékony intézkedéseket kell tenni. 

Emellett az ökomenedzserek feladata a helyi szemléletformáló akciókban való aktív részvétel, energiahatékonysági tanácsadás, új finanszírozási lehetőségek, támogatások felkutatása, valamint az önkormányzat és a lakosság sikeres pályázatainak elősegítése a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós forrásokra. 
 

A HungAIRy koordináló kedvezményezettje a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az együttműködésben részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), A Mindennapi Kultúráért Egyesület, a Miskolci Egyetem, valamint 10 önkormányzat és szolgáltató vállalataik: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya. 

 

A HungAIRy LIFE IP sikere – azaz a levegőminőség javulása – nagymértékben függ a releváns szakmai csoportok, önkormányzatok, hatóságok és a helyi közösségek bevonásán, valamint az új érdekeltek felkutatásán. A köztük lévő kommunikációt az ökomenedzserek teszik gördülékennyé és hatékonnyá. 

Az Ökomenedzser Hálózat ereje abban rejlik, hogy tagjai nemcsak felhívják a lakosság figyelmét a levegőminőség romlásából fakadó hatásokra, hanem megoldási javaslatokkal is élnek a környezettudatos életmód kialakítása érdekében. 

Az ökomenedzser irodákban – meghatározott idősávban – a helyi lakosok energiahatékonysággal, levegőminőséggel kapcsolatos kérdéseikkel kereshetik fel az ökomenedzsereket, akik a tanácsadás mellett különböző pályázati lehetőségeket is a figyelmükbe ajánlanak. 
 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.