Milyen a levegő minősége Pécsett?

A pécsi levegőminőség javításához elengedhetetlen a lakosság bevonása, tudásszintjük és ezzel együtt tudatosságuk növelése. Ennek érdekében videósorozat indult a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként.

A pécsi levegőminőség javítása érdekében a helyi lakosság bevonása, tudásszintjük és ezzel együtt tudatosságuk növelése elengedhetetlen. Ennek első lépése a légszennyezés káros hatásainak és kiváltó okainak bemutatása, hogy ismerjék és értsék a probléma súlyosságát, valamint azt, hogy ennek javításához ők maguk miként járulhatnak hozzá. E célt szolgálja a Föld napján indított videósorozat, amelyet az önkormányzat – két szolgáltató cégével együtt – a HungAIRy LIFE integrált projekt részeként valósít meg.

A nyolc éves projekt keretében különleges módszerek bevetésével fogják javítani a város levegőminőségét. Mindehhez szorosan kapcsolódik az első hiánypótló videó Pécs levegőjéről, amely már megtekinthető a Youtube-on és a helyi szemléletformálást támogató weboldalon is.

 

A videósorozat első részében többek között kiderül, hogy milyen jelenleg a levegő minősége Pécsett és ezt milyen környezeti és emberi tényezők befolyásolják. Az egyik legfontosabb tény, amire a videó rámutat, az egyik legijesztőbb is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az Európai Unióban a légszennyezés az egészséget érintő legnagyobb környezeti kockázat: naponta átlagosan ezer korai elhalálozáshoz vezet, ami több mint tízszerese a közúti balesetek okozta halálesetek számának. A szennyezett levegő belélegzésekor a szennyező anyagok bejuthatnak a tüdőbe, onnan pedig a véráramba és a belső szervekbe. Ez súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet (például asztma, hörghurut, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki).

A WHO vizsgálatai alapján a légszennyező anyagok közül a kisméretű szálló por (a 10 mikrométer átmérőjű PM10, valamint a 2,5 mikrométeres vagy kisebb PM2,5 nevű részecskék) jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot. Ezeknek a lég- és egészségszennyező részecskéknek a kibocsátásáért Magyarországon túlnyomó részben a lakossági szektor, ezen belül a lakossági szilárd tüzelés a felelős. A videóból kiderül, hogy Pécs környezeti adottságai sem kedvezőek, a város központi területe a Pécsi víz völgyében egy medencében fekszik, a mélyebben fekvő területeken a légszennyező anyagok feldúsulnak, aminek nem kedvez a Mecsek által befolyásolt, észak-északnyugati uralkodó szélirány sem. Ha az emberi beavatkozások hatásait nézzük Pécsre vonatkoztatva, kiderül, hogy a helytelen fűtési módok és tüzelőanyagok mellett a gépkocsihasználat növekedése miatt nagymértékben megnőtt a közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás is az utóbbi években. 

A város fő környezeti kihívása – a légszennyezést tekintve – a PM10 koncentrációjának csökkentése, mivel az Pécs belterületein meghaladja az Európai Unió által megszabott napi határértéket. 

A videóban bemutatott adatokból jól látható, hogy sokat kell még tenni a levegő minőségének tartós javításáért. A sorozat további részeiben bemutatják – a HungAIRy LIFE IP akciói mentén – , hogy mit tehetnek közösen, illetve egyénenként a város lakói az élhetőbb környezet és az egészséges levegőminőség megteremtése és fenntartása érdekében.

 

Forrás: pecsma.hu