Különleges módszerekkel tisztulhat Pécs levegője

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy Pécsett egyre nagyobb problémát okoz a légszennyezettség. A városvezetés ezért számos módon igyekszik tenni a jobb levegőminőségért. Ezért is vesz részt az önkormányzat két szolgáltató cégével együtt a HungAIRy LIFE integrált projektben, amelynek segítségével különleges módszereket terveznek bevetni egy tisztább, zöldebb Pécsért.

Tavaly december eleje óta rendszeresek az olyan hírek, amelyek a pécsi levegő kifogásolhatóságáról és a szálló por magas koncentrációjáról szólnak. Sajnos nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben jelentős változásra lehet számítani, mivel a fűtési szezonban gyakran kialakuló légszennyezettségi probléma hátterében legtöbbször a helytelen tüzelési módok állnak: például festett, kezelt fák, műanyagok, gumianyagok, ruhák égetése. Az sem segít, hogy a füstköd Pécs földrajzi elhelyezkedéséből eredően megreked a városban, főképp a mélyebben fekvő területeken.

Pécs levegőjének tisztulása ugyanakkor nem csak a helytelen fűtési megoldások visszaszorításán múlik, a város ezért számos módon igyekszik tenni a jobb levegőminőség eléréséért. A 2026-ig tartó – több magyar nagyvárost összefogó – HungAIRy LIFE integrált projektet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. A program költségeinek 60 százalékát az Európai Unió, 40 százalékát a magyar kormány biztosítja. A projektben együttműködő Pécs pedig összesen mintegy 1,6 millió eurót, azaz több mint félmilliárd forintot költhet olyan programokra, amelyek hozzájárulhatnak a levegőminőség javulásához. Ezek közül két kifejezetten érdekfeszítő tervet mutattak be.

A napelem-telepítés jövője

A projektben létrehoznak a pécsieknek egy olyan, mindenki számára elérhető internetes oldalt, amelynek alapja egy nagyfelbontású légifotóból előállított térkép, ezen a város épületeinek tetőfelületeit lehet majd kiválasztani és megnézni. Hogy miért? Azért, hogy lássák, hogy az adott tetőn annak méretétől, tájolásától, dőlésszögétől, a környező tereptárgyak árnyékolásától és minden egyébtől mekkora teljesítményű napelemes rendszer telepíthető.

Segítenek a napelem-telepítésben

Ezen az oldalon többek között láthatjuk majd azt is, hogy a napelemes rendszer segítségével mennyivel csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást, de a szállópor-kibocsátásra is kaphatunk adatokat. Ha a rendszer beválik, az megkönnyítheti azok dolgát, akik napelemek telepítésén gondolkodnak.

Felmérik Pécs zöldterületeit

A napelem-telepítést megkönnyítő internetes rendszer mellett a projektben terveznek egy másik felmérést is, amely szintén nagy szerepet játszhat Pécs levegőjének javításában, illetve a város további zöldítésében. A lényeg: számba veszik a város közterületeinek növényállományát, az adatokat térképre viszik a legfontosabb paraméterekkel együtt, így tervezhetőbbé válik a jövőben Pécs zöldfelületeinek frissítése, gondozása és bővítése.

 

Forrás: Pernecker Dávid / pecsma.hu