BéBivel tekerhetünk Békéscsabán

Közösségi kerékpármegosztó rendszer épül ki Békéscsabán. A budapesti BuBi mintájára BéBi névre keresztelt hálózat 5 állomásból áll majd, és állomásonként tíz biciklit foglal magába. A fejlesztés a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vezetésével márciusban elindított HungAIRy elnevezésű projekt részeként valósul meg, emellett egy új, automata légszennyezettség-mérő állomást is telepítenek a városba.

Nyolcéves, integrált, a levegőminőség javítását célzó projektet indított a közelmúltban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 19 partnerével, amelyből a megyeszékhely is kiveszi a részét. A már említett új mérőállomás és a BéBi mellett – amely az eddig is ismert és már működő rendszerekhez hasonlóan funkcionál majd – többek között 2×4 hetes intervallumban végeznek majd Békéscsabán levegőminőség-mérést egy mobil mérőállomás segítségével.

Sódar Anita, a projekt békéscsabai koordinációját végző Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. vezetője megkeresésünkre elmondta, egyelőre az új mérőállomás pontos helye még nem ismert. Korábban a Lencsési lakótelepen jelöltek ki egy helyszínt, azonban annak felülvizsgálata szükséges.

A helyszín kiválasztásával, valamint a mérőállomás egyéb telepítéséhez kapcsolódó feladataival kapcsolatban elkezdődtek az egyeztetések az Országos Meteorológiai Szolgálat képviselőivel, akikkel a közeljövőben Békéscsabán fognak személyesen egyeztetni, tárgyalni a felmerülő kérdésekről.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint azért szükséges a már meglévők mellett további megfigyelőállomásokkal, emissziós és immissziós adatokkal kiegészíteni az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által elvégzett levegőminőségi méréseket és kiértékeléseket, hogy Magyarországon hatékonyabbá váljon a környezet állapotának követése, és javuljon a levegőminőség.

A HungAIRy részeként Békéscsabán kívül, Kaposváron és Karcagon is végeznek majd 2×4 hetes mérést egy mobil állomás segítségével, valamint a megyeszékhelyünkön kívül Kaposváron is telepítenek egy új automata mérőállomást, amelyek mindegyike várhatóan 2022-ben készül el.

A kiépített rendszerrel lehetővé válik a levegőminőségi tervekben található intézkedések hatásának a becslése, illetve azonosítják azokat a kulcsfontosságú területeket, ahol intézkedéseket kell tenni. A rendszer alkalmas lesz szektoronként és komponensenként meghatározni a tervekben található intézkedések hatását.

A HungAIRy további célja egy levegőtisztaság-védelmi tanácsadó ökomenedzser-hálózat létrehozása. Ezenfelül a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és A Mindennapi Kultúráért Egyesület egy szemléletformáló tudástárat, illetve egyéb ismeretterjesztő anyagokat is megalkot, amelyeket minden önkormányzat felhasználhat településére alkalmazva.

Békéscsabán a levegőminőség helyzetével a képviselő-testület is foglalkozott a legutóbbi közgyűlésen, ugyanis Takács Péter önkormányzati képviselő a februári tanácskozáson Szarvas Péter polgármesterhez fordult azért, hogy megtudja, milyen módon követik nyomon a légszennyezettségi adatokat. Kiderült, hogy a Dobozi út 5. szám alatt történik manuális mintavétel, míg egy kijelölt mérőponton (Pásztor utca 17.) eseti méréseket végeznek.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal által begyűjtött eredmények alapján a város területén a levegőben mért szálló por koncentrációja tartósan nem haladja meg a légszennyezettségi határértéket, és a légszennyezettségi index alapján történő minősítés 2012-ben megfelelő, a 2013–2017 években pedig jó volt. A 2018-as adatok kiértékelése még nem történt meg.