Már nyomon követhetők a békéscsabai automata mérőállomás adatai

Mivel Békéscsabán korábban nem működött automata levegőminőség-mérő állomás, ezért a HungAIRy LIFE integrált projekt céljai között szerepelt egy mérőállomás telepítése a levegőminőség folyamatos vizsgálata érdekében.

 

Az állomás optimális helyének meghatározására 2019. január 1. és 2020. május 31. között 4x2 hetes levegőminőségi mérések zajlottak. A mérések eredményeinek figyelembevételével az új automata mérőállomás helyszínének az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja a Békéscsaba Jamina városrészben található, Kolozsvári utca 33. sz. alatt elhelyezkedő Rendelőintézet udvarán lévő mérési pontot javasolta.

A mérőállomás telepítése 2021. november 30-án megtörtént, majd 2021. december 31-ig elvégezték annak 1 hónapos próbaüzemét. Ezt követően a mérőállomás üzemeltetését a jogszabály alapján (71/2015. (III. 30.) Kormányrendelet) a területileg illetékes Kormányhivatal, jelen esetben a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya látja el.

A mérőállomáson az ózon (O3), a nitrogén-oxidok (NO, NO2), a kén-dioxid (SO2), a szén-monoxid (CO) és a kisméretű aeroszol részecskék (PM10, PM2,5) koncentrációját monitorozzák a nap 24 órájában. Ezen túl folyamatosan rögzíti a meteorológiai jellemzőket (pl. szélirány, szélsebesség, csapadékmennyiség) is. Az adatok automatikus belső adatküldő rendszeren keresztül kerülnek továbbításra az üzemeltető részére, ahol az adatok feldolgozása és ellenőrzése történik. A mérőállomás már része az országos lefedettségű Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnak. A mérési  adatok megtekinthetők a

https://legszennyezettseg.met.hu/

internetes oldalon, ahol lehetőség van az adatok egyes időszakokra történő keresésére is.

 

A mérőállomás fontosságát erősíti az a tény, hogy a levegőminőségi és meteorológiai adatok birtokában sokkal pontosabb előrejelzések, megalapozott és széleskörű adatokkal alátámasztott elemzések, kimutatások készíthetők, melyek jelentősen segítik a levegőminőség javítását célzó intézkedések tervezését és az egyes akciók hatékonyságának nyomonkövetését.