Elkezdi működését Békéscsabán a levegőminőségmérő-állomás

A HungAIRy LIFE integrált projekt (IP) partnereként a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. Békés megye első állandó telepítésű, folyamatos méréseket biztosító mérőállomását telepítette a megyeszékhelyre. A mérőállomás az ózon, a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10), a nitrogén-oxidok, a kén-dioxid és a szén-monoxid koncentrációját is méri majd, és szolgáltatja az adatokat az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) részére.

 

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. az állandó telepítésű, folyamatos méréseket biztosító mérőállomást a Jaminai Egészségház udvarára telepítette a múlt héten.

Magyarországon a kültéri levegőminőség vizsgálata az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) szakmai irányítása alá tartozik. A 2019-ben indult, 8 éves HungAIRy LIFE IP egyik fontos feladata Békéscsabán az volt, hogy itt is létrejöjjön az OLM-hez tartozó, új automata mérőállomás.  

Az elmúlt időszakban több alkalommal mobil mérőeszközökkel gyűjtöttek adatokat, amelynek eredményei alapján és szigorú kritériumok figyelembevételével  (a helyszín kiválasztása szabályokhoz kötődött) a projektben szintén részt vevő Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) javaslatot tett az új, állandó mérőállomás telepítésének a helyére. Az üzembe helyezést egy harminc napos próbaidőszak követi, majd a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság, a Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal – várhatóan január első heteiben – átveszi a mérőállomás üzemeltetését.

Az automata állomás az ózon, a kisméretű aeroszol részecskék (PM2.5, PM10),, a nitrogén-oxidok, a kén-dioxid és a szén-monoxid koncentrációját is méri majd, és adatokat szolgáltat az OLM részére. Ez jó lehetőség lesz a város számára is, hiszen elősegíti azt, hogy a következő években, a környezeti adatokra támaszkodva, újabb fejlesztési programokat tudjon tervezni.