Webinárium az égetés, a fűtés és a levegőminőség összefüggéseiről

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. - a LIFE HungAIRy Információs Napok rendezvénysorozatához kapcsolódóan - a Levegő Munkacsoport, a Főpolgármesteri Hivatal és a Hermann Ottó Intézet Nonprofit Kft. részvételével 2021. november 23-án webináriumot tartott. Az immár harmadik alkalommal jelentkező online program ezúttal a levegőtisztaság kérdését járta körbe, Tiszta levegőt! – avagy hogyan javíthatunk a levegő minőségén magánemberként és szakmai szempontból? címmel.

 

Az eseményt a HungAIRy LIFE integrált projekt (IP) szakmai vezetője, dr. Szigeti Tamás nyitotta előadásával, aki bemutatta a HungAIRy LIFE IP-t. A program célja a levegőminőség javítása nyolc régióban, a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével. A projekt keretében kétévente felülvizsgálják a résztvevő települések levegőminőségi terveit a lehető leghatékonyabb intézkedések meghozatala érdekében.

Molnár Zsolt szakmai főtanácsadó, osztályvezető, a Főpolgármesteri Hivatal képviselőjének előadásából kiderült, hogy Budapest levegőminőségének PM10 és PM2,5 értékei (10, illetve 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű szállópor-részecske) az elmúlt években folyamatosan javultak, és egyaránt megfelelnek az európai irányelveknek és a magyar jogszabályoknak.

Szegő Judit éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezető, a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Egyesület képviselője bemutatta, hogy a lakossági égetés (pl. szilárdtüzelésű kályhák használata, hulladékégetés, avarégetés) során a levegőbe jutó égéstermékek többszörösére növelik a levegő károsanyagtartalmát, aminek súlyos egészségkárosító hatásai lehetnek.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű üzemvezetője, Fancsalszki Róbert a hulladék ipari volumenben történő energetikai hasznosításának a környezetet lényegesen kevésbé terhelő folyamatáról tartotta meg prezentációját. Az előadásból megtudtuk, hogy a fővárosban keletkező szilárd kommunális hulladék mintegy 60 százalékának kontrollált körülmények közötti elégetése éves szinten mintegy ötvenezer háztartás villamosenergia-fogyasztását és 31 ezer lakás távhőigényét képes fedezni.

Némethi Balázs, a Budapesti Közművek FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divíziójának üzemvitel irányítási osztályvezetője ismertette, hogyan hasznosul a Fővárosi Hulladékhasznosító Műből származó energia az észak-pesti távhőrendszerben, illetve milyen levegőtisztaság-védelmi előnyei vannak a távhőszolgáltatásnak.

Az online eseményt 45 résztvevő kísérte figyelemmel, az előadás anyagai az alábbi linkeken megtekinthetők.

 

dr. Szigeti Tamás előadása

Molnár Zsolt előadása

Szegő Judit előadása

Fancsalszki Róbert előadása

Némethi Balázs előadása

 

Fotó forrása: pexels.com