KomPOSZTold te is a zöldhulladékot!

Szemléletformáló kampányt indítanak a komposztálás, mint a hulladékkezelés környezetbarát módjának elterjesztésére a levegőminőség javítását célzó HungAIRy LIFE integrált projektben részt vevő települések.

 

A zöldhulladék egy jelentős része a hulladéklerakókra kerül, míg egy számottevő hányadukat elégetik. Utóbbi időszakos engedélyezésére néhány településen még van lehetősége a helyi önkormányzatnak, azonban a veszélyhelyzet megszűnésével ez is véget ér. A súlyosan környezetszennyező tevékenység tiltott lesz az ország teljes területén. Ezzel jelentős javulás várható a levegőminőségben, így a légszennyezettséggel kapcsolatos betegségteher is csökkenhet.
Azonban a tiltás és a kiszabható 100 000 forintos bírság önmagában nem elegendő a megoldáshoz. Szükséges a lakosság tudatos szemléletformálása, a megfelelő hozzáállás, magatartásformák kialakítása és a környezetbarát alternatívák bemutatása.

A komposztálás a kerti és konyhai zöldhulladék kezelésének környezetbarát módja, amellyel a kommunális hulladék több mint 20 százalékkal csökkenthető (nagyságrendileg ekkora hányadát teszi ki a biológiailag lebomló hulladék).
A 2012. évi CLXXXV. törvény értelmében szigorodnak a hulladékkezelésre vonatkozó szabályozások, így 2023. december 31-ig meg kell teremteni a biohulladékok szelektív gyűjtésének és optimális felhasználásának feltételeit. A törvénynek való megfelelés érdekében is szükséges a kerti komposztálás ösztönzése.

A komposztálás számos előnye közül az egyik, hogy általa a hulladéklerakók terhelése csökkenthető, az értékes, tápanyagban gazdag komposzt helyben tartható és visszaforgatható a veteményesben, vagy a cserepes növények talajába.

A HungAIRy projektben részt vevő 10 települési önkormányzat (Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya) a kerti komposztálás támogatása érdekében különböző akciókat valósít meg a komPOSZTold kampány ideje alatt. A kampány célja – ahogy neve is jelzi – megmutatni, hogy a komposztálás nem ördöngősség, bárki könnyedén elsajátíthatja és erre ösztönözheti környezetét is! A kampányban részt vevő önkormányzatok az ehhez szükséges eszközök biztosításával, a helyben történő komposztálás munkafolyamatainak megkönnyítésével igyekeznek elősegíteni, hogy minél többen váljanak sikeres komposztálókká.

 

A kampány során tervezett akciók

A 2021 júniusában indult komPOSZTold kampány év végéig tartó első fázisában – a teljesség igénye nélkül – az alábbi akciók megvalósítását tervezik a települések (az egyes települések eltérő akciókat valósítanak meg).

  • Ingyenes komposztkeret osztás a lakosság részére, amelynek feltétele egy, a helyes komposztálásról szóló képzésen való részvétel.
  • Közösségi komposztáló pont kialakítása a település frekventált pontjain.
  • Komposztkeret adományozása oktatási intézmények számára, a gyermekek környezeti nevelését támogatandó (játékos foglalkozásokkal kiegészítve).
  • Pályázatok hirdetése gyermekek és felnőttek részére egyaránt.
  • Ágaprító berendezés térítésmentes használatának biztosítása a lakosság számára.

 

A kampányban kiemelt szerepet kapnak a HungAIRy projekt keretében 2020-ban létrejött Ökomenedzser Irodák munkatársai, az ökomenedzserek, akik az egyes településeken a szemléletformáló munkát végzik, és a képzéseket, gyermekeknek szóló foglalkozásokat tartják.
 

A komPOSZTold kampány legfrissebb eseményeiről weboldalunkon folyamatos tájékoztatást adunk!