Kerekasztal-beszélgetés a levegőminőségi tervekről

A HungAIRy LIFE integrált projektet koordináló Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2023. szeptember 20-án másodjára szervezett kerekasztal-beszélgetést a projektben érintett települések – illetve egyes esetekben a településeket magukba foglaló levegőminőségi zónák – levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával kapcsolatos tapasztalatokról és az aktuális kihívásokról.

 

A Herman Ottó Konferencia Központban megrendezett tanácskozáson részt vettek a vármegyei kormányhivatalok és a projekt partner települések levegőminőségi tervekkel foglalkozó munkatársai.

A környezeti levegő minőségéről szóló európai uniós irányelvek aktuális felülvizsgálatáról beszélt nyitóelőadásában Keszthelyi Nikoletta, az Energiaügyi Minisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Előadásában rámutatott, hogy a javaslat alacsonyabb határértékeket tartalmaz a környezeti levegőben található légszennyezők koncentrációjára, ezzel is közelítve az Egészségügyi Világszervezet 2021-ben közreadott, nagyon ambiciózus irányértékeihez. A levegőminőségi tervek vonatkozásában az új irányelv tervezete átformálja a levegőminőségi zónák kijelölését,  illetve felhívja a figyelmet az országhatáron átterjedő szennyezés fontosságára, a légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentését célzó intézkedések összehangolására a szomszédos országok között.

Babcsány Ildikó, a HungAIRy-projektben létrehozott Ökomenedzser Tudásközpont vezetője bemutatta a projekt eddig elért eredményeit. Előadásában kiemelte, hogy a projekt keretében, a vármegyei kormányhivatalok szakértői és a projekt partner települések ökomenedzserei között kialakult hatékony együttműködéseknek köszönhetően a legtöbb helyen már kétszer megújultak a levegőminőségi tervek. A levegőminőség javítását célzó intézkedések levegőminőségre gyakorolt hatásának becslésére a HungAIRy-projekt egy modellező eszközt (ATMO-Plan) fejlesztett, amely támogatja a döntéshozatalt a közlekedési és a lakossági eredetű kibocsátások csökkentését célzó intézkedések tervezéséhez.

A levegőminőségi tervek felülvizsgálatához hasznos információkat és online elérhető alkalmazásokat mutatott be előadásában Ferenczi Zita, az Országos Meteorológia Szolgálat szakértője.

Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során az ökömenedzserek és a vármegyei kormányhivatalok munkatársai közösen számoltak be a levegőminőségi tervek felülvizsgálatának sikereiről és nehézségeiről.  A kötetlen beszélgetés során számos javaslatot fogalmaztak meg közösen a szakértők. Ezek közé tartoztak például a levegőminőségi tervek szerkezetének egységesebbé tétele, a felülvizsgálathoz szükséges adatok beszerzésének egyszerűsítése és a levegőminőségi tervek tartalmának népszerűsítése. A következő felülvizsgálat 2024 végéig esedékes, az elfogadott levegőminőségi tervek elérhetőek az Energiaügyi Minisztérium honlapján.

A kulcsfontosságú légszennyezők koncentrációja az elmúlt évtizedekben csökkenő tendenciát mutatott, azonban levegőminőségre vonatkozó határértékek várható csökkenése és a légszennyezettség egészségre gyakorolt káros hatása miatt a levegőminőség javítását célzó helyi és országos intézkedések kiemelt fontosságúak.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.