Ismeretterjesztő sorozat indult a komposztálás népszerűsítésére Debrecenben

A debreceni Ökomenedzser Iroda egy öt részes ismeretterjesztő sorozattal hívja fel a lakosság figyelmét a komposztálás szükségességére. A sorozat nemcsak a komposztálás iránt érdeklődőket célozza, hanem a gyakorlott komposztálók is új ismereteket szerezhetnek erről az egyre népszerűbb kertművelési módszerről.

A komposztálás történelme jóval régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk. Ugyan a mai módszertől eltérő módon kísérleteztek a földművesek, azonban már a kőkorszakban is segítették a termőföldeket a zöldség-, gyümölcs, illetve állati eredetű maradványok talajba forgatásával.

Sokan esküsznek a szerves trágyákra, ha növényeik, pázsitjuk tápanyagutánpótlásáról van szó, pedig a komposzt ugyanolyan hatékony lehet, ha a kert virágágyásainak, vagy éppen a szobanövények földjének javítása a célunk.

Mit jelent a komposztálás?

A komposztálás egy újrahasznosítási folyamat, a legjobb és a legtermészetesebb dolog, ami a háztartásunkban keletkező szerves hulladékkal történhet. A komposztálás során az élelmiszerhulladék, kerti hulladék és egyéb organikus anyagok oxidálódnak és lebomlanak, és tápanyagokban gazdag talajjavítót – humuszt – eredményeznek.

Ez a folyamat környezetbarát, mivel csökkenti a szemétlerakókba vagy égetésbe dobott szerves hulladék mennyiségét.

Hogyan komposztáljunk helyesen?

A helyes komposztálási gyakorlat népszerűsítése érdekében a debreceni Ökomenedzser Iroda egy 5 részes cikksorozatban részletesen bemutatja a komposztálás gyakorlatát. A szabályok betartásával a kezdők is hamar a komposztás mestereivé válhatnak.

A sorozat első részében a főbb fogalmakkal ismerkedhetünk meg. A második részben a leggyakoribb komposztáló típusokról olvashatunk, míg a harmadik rész a komposztálók elkészítésének és elhelyezésének legjobb módjáról ad tájékoztatást. A sorozat negyedik eleme számos példát soroltat fel arról, hogy mely anyagok komposztálhatók, illetve mit nem szabad a komposztálóba dobni. A sorozat utolsó, befejező részében a leggyakoribb komposztálással kapcsolatos problémákra hívják fel a figyelmet.

Szerző: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata