Nemzetközi delegáció járt Debrecenben – Bemutatták Debrecen jógyakorlatait

Háromfős mexikói delegáció érkezett Debrecenbe az IURC (Nemzetközi Városok és Régiók Együttműködése) program keretében. A mexikói partnerek megismerkedhettek többek között a debreceni CIVAQUA programmal, annak céljaival és műszaki-szakmai tartalmával, melyet különösen nagy érdeklődés övezett.

 

Debrecen egy közel 2 éves program keretében együttműködik a mexikói Hermosillo városával. Az együttműködés alapját a hasonló kihívások jelentik. Hermosillo éghajlata rendkívül forró és száraz, kevés csapadékkal, amely jelentős vízhiányt okoz a városban. A zöldterületek kialakítása és fenntartása, a csapadékvíz helyben tartása, az öntözés és a vízgazdálkodás rendkívüli kihívások elé állítja a várostervezőket. A debreceni CIVAQUA programot, annak célját, műszaki-szakmai tartalmát ezért különösen nagy érdeklődés övezte a mexikói partner részéről.

Az elmúlt időszakban a városok megosztották egymással tapasztalataikat a természetalapú megoldásokkal kapcsolatosan, valamint vízmegtartás és zöldterület fejlesztés, továbbá közösségi terek kialakítása tématerületekben.

A háromnapos szakmai látogatáson Dr. Barcsa Lajos köszöntötte a delegációt. Az alpolgármester hangsúlyozta a városok közötti együttműködések és a jógyakorlatok megosztásának fontosságát és örömét fejezte ki a külföldi csoport látogatását illetően.

2._foto_nemzetkozi_delegacio_jart_debrecenben_magasles.png

 

A tanulmányút során szakmai előadások hangoztak el a CIVAQUA és Zöld Város programokkal kapcsolatban, valamint a TIVIZIG szakértői vezetésével a beruházás főbb helyszíneit is megtekinthették a delegáltak.

Nemzetkozi_delegacio_jart_debrecenben_magasles.png

 

A Regionális Hulladékkezelő Központ telephelyén tett látogatás során az AKSD munkatársai szakszerű angol nyelvű bemutatót tartottak a telephelyen folytatott szelektív hulladékkezelési és komposztálási folyamatokról.

4._foto_nemzetkozi_delegacio_jart_debrecenben_magasles.jpg

Az EDC Debrecen által szervezett tanulmányúton körbejárták a város zöldterületeit és a közösségi tereket is, látogatást tettek az Erdőspusztai arborétumban, a Nagyerdőn, és a Zöld Város Programban megvalósuló Vénkerti Közösségi Kertben is.

 

Az IURC program európai uniós és latin-amerikai városokat párosít a programon belüli és a program befejezését követő tapasztalatcserére. A kezdeményezéshez 24 város és 20 régió csatlakozott. Az így kiépült nemzetközi kapcsolatok által tanulhatnak egymástól a települések.

A látogatáson részt vettek a LIFE IP HungAIRy projekt debreceni ökomenedzserei is, akik aktív résztvevői voltak a szakmai párbeszédnek, és a Kormányhivatal közreműködésével bemutattak egy debreceni levegőminőség-mérőállomást is.

Az Ökomenedzser Iroda szakemberei várják a lakossági megkereséseket minden levegőminőséget érintő témában. Az ökomenedzser irodáról ITT olvashatsz bővebben.