hungairy környezetbarát közlekedés

Környezetbarát közlekedés

A projektben résztvevő három település – Békéscsaba, Eger és Tatabánya – levegőminőségi tervének egyik legnagyobb problémája a közlekedési szektorból származó légszennyezés, ezért a közlekedési szektor általános környezetvédelmi tudatosító akciói mellett további akciókra van szükség a közlekedésből származó légszennyezés csökkentésére, amelyek segítik a tervek céljainak elérését.

A projekt részeként különböző helyi pilot akciók indulnak többek között közösségi kerékpár-rendszer kiépítésére Békéscsabán, Egerben és Tatabányán, valamint intelligens városi közlekedési rendszer fejlesztésére Szolnokon.

A fővárosban a mobilitást kívánja segíteni a projekt a városi logisztika területén: raktérfoglaló, szállítás-megosztó rendszert hoznak létre kísérleti jelleggel, amellyel a közlekedésből származó kibocsátást csökkenthetik.

Ezen felül kialakításra kerülnek légszennyezettség mérő és információs kapuk Tatabánya forgalmas útvonalain, amelyek mutatják a légszennyező anyagok határértékének túllépését és szükség esetén korlátozzák a sebességet, hozzájárulva ezzel a fellépő levegő- és zajszennyezés csökkentéséhez.

 

A környezetbarát közlekedési módokról, a kerékpározásról, az elektromobilitásról, valamint az ökovezetésről elérhetőek a projekt keretében készült rövid videóink a HungAIRy Youtube csatornáján (gyermekeknek és felnőtteknek készült verzióban): https://www.youtube.com/channel/UCmn2u-e2XNwLK3OoOirHlUQ