eszkoz_01

Eszközfejlesztés

A magyarországi levegőminőség mérését és kiértékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat végzi. Emellett további megfigyelő állomások, emissziós és immissziós adatok szükségesek a környezet állapotának hatékony követéséhez és a levegőminőség javításához. A projekt részeként ezért Békéscsabán, Kaposváron és Karcagon 2×4 hetes mérést fognak végezni mobil mérőállomás segítségével, valamint két településen - Békéscsabán és Kaposváron - 1-1 új automata mérőállomást telepítenek.

A legújabb levegőminőségi irányelv szorgalmazza a modellezés felvételét a levegőminőség felméréséhez és javításához szükséges eszközök sorába. Az irányelv által megfogalmazott cél elérése érdekében az Országos Meteorológiai Szolgálat egy levegőminőség modellező rendszer fejlesztését tervezi a projekt során.

A projekt részeként egy térinformatikai adatbázis és egy nagy felbontású levegőminőség- modellező eszköz fejlesztésére kerül sor, mely a települések levegőminőségi terveinek kétévente vállalt felülvizsgálatát támogatja. A döntéstámogató rendszerrel lehetővé válik különböző intézkedések hatásának becslése, illetve azoknak a kulcsfontosságú területeknek az azonosítsa, ahol hatékony intézkedéseket lehet tenni.