Apró lépésekkel az energiahatékonyság felé

Author: Herman Ottó In… Mon, 02/17/2020 - 16:07

Európában az épületek energiafelhasználása képezi az elfogyasztott energia több mint 40%-át. Az épületek közül a fogyasztás majdnem háromnegyedéért a lakóépületek felelősek, így mindenképp érdemes figyelmet fordítani azokra a lehetőségekre, amelyeket a lakosság tehet otthona energiahatékonyabbá tételéért.

Az épületek magas energiafelhasználásáért a fűtés és a hűtés a felelős, ezek teszik ki mintegy kétharmadát a fogyasztásnak, ezért ezen területekre kiemelten érdemes figyelni.

Nem feltétlenül szükséges nagy beruházásra gondolni, ha szeretnénk spórolni a fűtéssel, illetve a hűtéssel és kímélni a pénztárcánkat – persze a fűtésrendszerünk korszerűsítése, az épület homlokzatának szigetelése és a nyílászárók cseréje jelentős változást hozhat, de – vannak apróbb lépések is, amiket ha megteszünk, jelentős megtakarítást érhetünk el.

Nyílászárók ellenőrzése

Célszerű ellenőrizni, hogy megfelelően záródnak-e az ablakaink és ha szükséges, és van rá mód, beállítani őket. Ha erre nincs mód, segíthet a barkácsáruházakban is kapható öntapadós ajtó és ablak esetén is használható szigetelőszalag vagy huzatfogó párna. Ezek a megoldások nemcsak télen praktikusak, de klímaberendezés használata esetén, nyáron is segítik a belső terek hőmérsékletének megtartását. A redőny leengedése szintén javíthatja a helyiség szigeteltségét.

Ideális hőfok beállítása

Jelentős megtakarítást eredményezhet a megfelelő hőmérséklet megválasztása a lakás különböző funkciójú helyiségeiben. Ha picit jobban felöltözünk napközben, kevésbé kell fűteni és ezzel is csökkenthetjük energiafogyasztásunkat. Általánosságban elmondható, hogy a nappaliban 21°C az ideális hőmérséklet, de a hálószobában, alváshoz például elegendő, sőt egészségesebb az alacsonyabb, 18-19°C körüli érték. Okos eszközökkel – programozható vagy távvezérelhető termosztáttal – biztosítani tudjuk távollétünkben is a megfelelő hőmérséklet-szabályozást.

Akármennyire is szeretnénk energiatakarékosak lenni, a szellőztetés mindig kiemelt fontosságú, de törekedjünk a rövid, intenzív légcserére.

Takarékoskodjunk az árammal és a vízzel is

Ha valamely háztartási gépünk cserére szorul, törekedjünk helyette energiatakarékos berendezés beszerzésére (A++/A+++), ugyanígy célszerű izzóinkat is energiatakarékos vagy LED izzókra cserélni.

Ezeken kívül, használjuk ki a természetes fényt, kapcsoljuk le a lámpákat, ha épp nincs rájuk szükség. Érdemes kihúzni az elektromos készülékek töltőit a töltés befejeztével, és áramtalanítani, nem pedig „stand by” módban hagyni készülékeinket – gyors és praktikus megoldás a kapcsolóval ellátott elosztó.

A mosó- és mosogatógépet rakjuk teljesen tele, így tudjuk a legtöbb munkát elvégeztetni velük ugyanannyi víz- és áramfogyasztás mellett. Ezen kívül ügyeljünk háztartási gépeink rendszeres karbantartására – pl. a hűtő-, mélyhűtő szekrény leolvasztására és ne hagyjuk csöpögni a csapokat, folyni a wc tartályt.

 

Természetesen annak, aki új ház építésében vagy felújításban gondolkodik, mindenképp célszerű szem előtt tartania, hogy kezdetben nagyobb összeg ráfordításával és korszerűbb, energiahatékonyabb megoldások alkalmazásával a későbbiekben jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthat meg.