A környezetbarát szilárd tüzelés helyes gyakorlata

Author: dorov Thu, 11/18/2021 - 16:52

Magyarországon a helytelen lakossági fűtési szokások – a világ számos országához hasonlóan – jelentős mértékben meghatározzák a levegőminőség alakulását a hidegebb hónapokban. A HungAIRy LIFE integrált projekt – szemléletformálási tevékenységei által – célul tűzte ki a gyermekek és a felnőttek ismereteinek bővítését, a helytelen szokások megváltoztatását.

 

A magyarországi háztartások jelentős részében tűzifát használnak tüzelőanyagként. Számos esetben azonban még mindig előfordul, hogy olyan anyagok kerülnek a tűzre, amelyek jelentősen hozzájárulnak a gyakorta kedvezőtlen levegőminőség kialakulásához a fűtési szezonban. A nem megfelelő szilárd tüzelőanyagok égetése során számos olyan légszennyező keletkezik, amely jelentős egészségkockázatot jelent a népesség, különösen az érzékeny lakosságcsoportok számára.

Plakátjainkon összegeztük a környezetbarát tüzelőanyagok ismérveit és a tűzre dobni szigorúan tilos anyagok listáját.

kepernyofoto_2021-11-18_-_16.55.57.png

 

Letölthető:

 

 

A tűzifa fajtája és nedvességtartalma mellett az alkalmazott tüzelőberendezés típusa és állapota, illetve az égéshez szükséges oxigén biztosítása is meghatározzák a légszennyező anyagok kibocsátásának mértékét. A tüzelőberendezések választásához és üzemeltetéséhez összegeztük a legfontosabb ismereteket.

kepernyofoto_2021-11-18_-_16.56.24.png

 

Letölthető: 

 

 

A tűzgyújtásnak is van helyes gyakorlata. Érdemes áttekinteni az útmutatót, hogy biztosak legyünk abban, hogy megfelelően végezzük a tűzgyújtást.

kepernyofoto_2021-11-18_-_16.56.45.png

Letölthető: 

 

 

A szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, így érdemes már a gyermekeket is megtanítani a környezetbarát szilárd tüzelés szabályaira. A legfiatalabb korosztálynak szóló plakátunk a gyermekek számára is közérthetően listázza a legfontosabb ismereteket.

kepernyofoto_2021-11-18_-_16.57.07.png

Letölthető: 

 

 

A kulcsüzeneteket a felnőtteknek és a gyermekeknek szóló rövid videók formájában is összegeztük.

 

A gyermekek szemléletformálásához letölthetőek további kommunikációs anyagaink is:

KIFESTŐ

kepernyofoto_2021-11-18_-_17.01.26.png

Letölthető: 

 

 

 

PUZZLE

puzzle_kicsi.png

Letölthető: 

 

 

Az önkormányzatoknak útmutatót dolgoztunk ki a környezetbarát szilárd tüzelés kommunikációjához.

 

 

Tanácsaink betartásával a légszennyezés mértéke csökkenthető!