Hamarosan kezdődik a fűtési szezon, így ismételten előtérbe kerül a lakossági tüzelésből eredő légszennyezettség. A jelenlegi fűtési szokások megváltoztatása nélkülözhetetlen a levegőminőség javításához, erre mutatott rá a HungAIRy LIFE integrált projekt pilot lakossági kérdőíves felmérése is az előzetes eredmények alapján.

Kezdetét vette a HungAIRy LIFE integrált projekt tevékenységeihez kapcsolódó társadalmi és gazdasági hatások felmérése. A felmérést kétévente megismételjük.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2020. augusztus 28-ai ülésén hatályon kívül helyezték a 2005-től érvényben lévő helyi szabályozást, mely időszakosan és meghatározott feltétetek mellett lehetőséget adott az avar és a kerti hulladékok égetésére. 

Az ENSZ közgyűlése, 2019 decemberi határozatában szeptember 7-ét a "Tiszta levegő a kék égboltért" nemzetközi nappá nyilvánította. Idén először van lehetőségünk arra, hogy ezen a napon – kiemelten és célirányosan – foglalkozzunk a levegőtisztaság-védelem kérdéskörével, és közelebbről megvizsgáljuk a légszennyezés problémáját.

A légszennyezettségről általában a fűtési időszakban hallhatunk sokat, azonban nyáron is lehet kifogásolt a levegő minősége. 

Környezettudatos gazdálkodás a gyakorlatban címmel szervez két napos konferenciát mezőgazdasági vállalkozók részére A Mindennapi Kultúráért Egyesület a HungAIRy LIFE integrált projekthez kapcsolódóan Debrecenben, 2020. augusztus 18. és 19. között.

A kerékpáros közlekedés előnyben részesítése a saját gépjárműhasználattal szemben nemcsak a közlekedési eredetű légszennyezettség csökkentése miatt fontos, hanem azért is, mert a kerékpározással járó fizikai tevékenység kedvező hatással van az egészségünkre is.

Elkészült a Sajó-völgyére vonatkozó levegőminőségi terv felülvizsgálata, melyben a HungAIRy LIFE integrált projekt miskolci munkacsoportjának javaslatai, a projekt célkitűzései is megjelennek.

Az emberi egészséget veszélyeztető környezeti tényezők közül Európában első helyen a légszennyezés áll, éppen ezért a levegő minőségének javítása a környezetvédelem legfontosabb területei közé tartozik. A kormány elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, amelynek előkészítésében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai is szerepet vállaltak. 

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata partnerként vesz részt a HungAIRy LIFE integrált projektben, amely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával valósul meg. A projekt keretében Kaposváron és Békéscsabán egy-egy állandó mérőállomást telepítenek, amelyeket 4x2 hetes levegőminőség mérések előztek meg.

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9