Célunk a szállópor-mérőhálózat megismertetése

A HungAIRy LIFE integrált projekt az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 10 magyar településen, köztük Miskolcon is. Az elmúlt időszakban több mint 60 helyen telepítettek mérőegységeket városszerte, a mért adatok a pmmonitoring.hu weboldalon érhetőek el.

A HungAIRy-projektben Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolci Egyetem együttműködésében több mint 60 helyen telepítettek mérőegységeket városszerte. A mérőegységekbe beépített szenzorok a levegőben lévő szilárd részecskék – a köznyelvben szállópor – mennyiségének mérésére alkalmasak. A mért adatok a pmmonitoring.hu weboldalon és pmmonitoring applikációban minden érdeklődő számára elérhetőek, így bárki, bármikor tájékozódhat az aktuális levegőminőségről, emellett pedig egészség- és életmódtanácsokat is kaphat a levegőszennyezés megelőzéséhez, vagy az ahhoz történő alkalmazkodáshoz kapcsolódóan.

A mérőhálózat eddigi eredményei jól mutatják, hogy Miskolcon a légszennyezésért elsősorban a helytelenül alkalmazott szilárd tüzelés a felelős. Az eredmények alátámasztják azt is, hogy a közhiedelemmel ellentétben a város levegőjének szennyezettsége nem nő, hanem évről-évre, még ha kis mértékben is, de csökken.

Annak érdekében, hogy a szállópor-mérőhálózatot és a pmmonitoring.hu weboldalt még az eddigieknél is többen ismerjék és használják Miskolcon, plakátkampány indul október 16-tól. A kampányban négy különböző plakáttal találkozhatnak majd a miskolciak a város 25 buszmegállójában, az első kettővel október közepétől december végéig, a második kettővel pedig januártól március végéig.

Forrás: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata